Gitaar leren spelen


Voor beginners

Blog berichten
Gratis
Altijd al gitaar willen spelen?
Doe de gitaar test en ontvang:
 • Een Gratis les video
 • 4 tips om goed te leren spelen
 • Hulp met kiezen van een gitaar
 • Recensies van de beste gitaar leraren
Ja, ik wil gitaar leren spelen
Vraag en antwoord voor de beginnende gitarist

Ben ik te jong of te oud om gitaar te leren spelen?

oma-met-gitaar

Vanaf 6 à 7 jaar kun je gitaar leren spelen. Er zijn speciale kinder gitaren voor de jongste gitaristen. Het is het beste om als ouders je kind te begeleiden als je een online les wilt volgen of nog leuker om samen de lessen te volgen natuurlijk. Je kan op elke leeftijd gitaar leren en je bent zeker ook nooit te oud om te leren, de oudste persoon die ik ken is een vrouw van 73 jaar. Ze speelt geen elektrische gitaar zoals het plaatje hierboven, maar een akoestisch gitaar. Ze had vroeger ooit lessen bij een muziek school, en is nu opnieuw is begonnen met online lessen. Hartstikke gaaf natuurlijk dat noem ik nog eens met je tijd mee gaan!


Help ik heb geen gitaar welke moet ik hebben?

Ik heb een speciaal uitgebreid artikel geschreven: Wat je moet weten voor de aankoop van een gitaar. welke gitaren en accessoires je nodig hebt om te beginnen met gitaar spelen. Mocht je de gitaar test hebben gedaan word dit artikel verstuurd op dag 3. Mocht je het nu willen lezen kun je op ‘Gitaar kopen’ in het menu drukken.

 

Ik heb al een gitaar maar het klinkt niet lekker of ‘vals’ waar ligt dit aan?

gitaar stemmen

Als je gitaar niet lekker klinkt komt dit:

A. Omdat de gitaar niet goed is gestemd.
B. Je een gitaar hebt van eigenlijk een te laag kwaliteit of door ouderdom.

Waardoor de stemmechaniek de snaren niet goed meer aanspannen en niet de juiste toon geven. Mocht je meer willen weten over het stemmen van je gitaar kun je ook mijn blog bericht: Hoe stem ik mijn gitaar? doorlezen.

 

Moet ik noten kunnen lezen?

Noten leren lezen is handig, maar niet noodzakelijk om gitaar te kunnen spelen. Bekende spelers zoals van de beatles of jimi hendrix konden geen noten lezen. Bij het spelen van nummers hebben gitaar spelers de keuze uit noten lezen of het leren van tabulatuur. Tabulatuur is over het algemeen wat makkelijker te begrijpen. Kort samengevat het is een afbeelding waar de 6 snaren van de gitaar op staan en daarbij de posities voor elke noot met de vingers worden afgebeeld. Als je daarbij weet hoe je akkoorden moet spelen en je oren traint op het horen van tonen kun je elk liedje direct na spelen op het gehoor.

Tablatuur is vooral geschikt voor de wat nieuwere muziek, voor genres zoals rock/pop/singer-songwriter etc. Het lezen van noten is zeer handig wanneer je van plan bent om de wat oudere klassieke muziek te willen spelen. Aangezien veel klassieke muziek in noten schrift staat genoteerd. Ik raad je aan als je noten wilt leren spelen het uit te stellen, totdat je eerst grotendeels akkoorden en de algemene basis van gitaar spelen onder controle hebt. Anders krijg je teveel leer stof in een keer voorgeschoteld.

 

Mijn vingers doen nog wat pijn van het spelen of zijn gevoelig is dit normaal?
pijn-vinger

In het begin moeten je vingers wennen aan de snaren. Geef het even wat tijd totdat je wat eelt hebt of speel niet te lang achter elkaar. Je kunt ook gebruik maken van nylon snaren om mee te beginnen deze snaren snijden minder in je vingers. Alhoewel de stalen snaren wel beter klinken is het een keuze die je moet afwegen.

 

Hoeveel kost een akoestische gitaar ongeveer?

Dat is afhankelijk of je een 2e hands of een nieuwe gitaar wilt. 2e hands vanaf 60 euro en voor een goede nieuwe zit je minimaal rond de 100+ euro als je geen speelgoed gitaar wilt hebben waarvan het stemmechaniek dat het geluid beïnvloed 3 keer niks is. Ik raad je aan om dag 3: De beste gitaar voor weinig geld, door te nemen voor meer informatie over de aankoop van een gitaar.

 

Hoeveel kost een elektrische gitaar ongeveer?

Een model inclusief versterker zal ongeveer beginnen vanaf 150+ euro. Natuurlijk zijn er verschillende prijs klasses voor de kwaliteit en prijsverhouding.

 

Ik ben linkshandig kan ik dan nog wel gitaar spelen?

Linkshandig-gitaar
Ja dit is op zich geen probleem je hebt eigenlijk 2 keuzes om als linkshandige gitarist aan de slag te gaan.

1. Je zult alles moeten spiegelen of het rechtshandig moeten leren. De meeste links handige spelers draaien de gitaar om. Wat je dan zult zien is dat de snaren ook omgedraaid moeten worden zodat de snaar volgorde weer klopt. Zo spelen ze eigenlijk als rechtshandige gitarist maar dan in spiegelbeeld.

2. Het is ook mogelijk om een linkshandige gitaar te kopen. Ze zijn zeker wel te vinden als je goed zoekt, maar vaak wel iets duurder. Ik raad je aan om eens een muziek winkel te bezoeken als je een linkshandige speler bent om zelf te ervaren wat je een betere methode vind.

 

Heb je een vraag die niet in de lijst staat? Laat alsjeblieft een reactie achter in het veld hieronder.

Reacties

 • Zo’n mooie, wat zeg ik? DONDERS mooie site!

 • Ik merk als ik lang speel dat ik inderdaad ook zere vingers begin te krijgen zijn er nog andere opties?

 • @Gerrit Speeks. Probeer wat minder hard te drukken, zodat je vingers minder in de snaar ‘snijden’. Of maak gebruik van nylon snaren. Maar geef het vooral even tijd, dat is toch echt wel belangrijk om je vingers te laten wennen.

 • Allo allo,

  bestaat er ’n programma of ’n site waarmee je diverse akkoorden van verschillende gitaarstemmingen over kan zetten naar akkoorden voor de normale stemming?

  Groetjes,

  Mario

  PS,ik heb nog meer vragen,mag dat?

 • Hoi,heb je mijn vraag ontvangen?


Geef een reactie, of stel een vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *