Gitaar leren spelen


Voor beginners

Blog berichten
Gratis
Altijd al gitaar willen spelen?
Doe de gitaar test en ontvang:
  • Een Gratis les video
  • 4 tips om goed te leren spelen
  • Hulp met kiezen van een gitaar
  • Recensies van de beste gitaar leraren
Ja, ik wil gitaar leren spelen
Op de maat leren spelen
Op de maat leren spelen

Leren om op de maat te spelen

Introductie:

Als je begint met het spelen van liedjes op een gitaar. Zul je merken dat je een bepaald tempo moet aanhouden om nummers goed te laten klinken. Meestal bij het creëren of spelen van een muziek nummer wordt er een vaste snelheid gehanteerd. De tempo in moderne muziek wordt ook wel B.P.M. genoemd dit staat voor Beats Per Minute. De BPM is een hoeveelheid noten of slagen dat er gespeeld wordt in een minuut.

Een muziekstuk word opgemaakt in maten. Dit kunnen diverse maat soorten zijn, de meest voorkomende maat is een 4/4 maat. Dit betekend dat er 4 tellen zijn voor één maat. Hoe sneller je dus de 4/4 maat telt hoe hoger de bpm ligt. De gemiddelde bpm in muziek ligt rond de 120 bpm. Bij muziek zoals rock en pop zal dit getal ongeveer rond de 60-120 liggen. Voor bijvoorbeeld elektronische muziek zoals techno of hardcore zal dit een hoger getal zijn bijvoorbeeld tussen de 120 en 180 bpm.

Waarom is op de maat spelen zo belangrijk?

Als je een slecht gevoel voor timing hebt zullen je nummers niet goed klinken. Het is belangrijk om precies op het juiste moment, de juiste noten aan te slaan. Om zo een strak geheel te krijgen. Het is tevens ook goed om met bijvoorbeeld een metronoom. Bepaalde technieken zoals toonladders te spelen om zo een goed gevoel voor ritme of een ‘groove’ stijl te ontwikkelen.

Met wat van soort hulpmiddelen kan ik controleren of ik wel op de maat speel?

1. In je gedachtes tellen
Je kunt zelf in je hoofd tellen, dit is goed om op een natuurlijke wijze met de juist snelheid te leren spelen. 

2. Gebruik maken van een (digitale) metronoom
Met de uitvinding van een metronoom, werd het aanhouden van snelheid op de maat een stuk makkelijker gemaakt:
metronoom
Dit apparaatje maakt een klok achtig geluid die een tik en tak maakt. Hierdoor kan er geteld worden met muziek, waardoor de snelheid kan worden aangehouden met een muzieknummer. Alhoewel het vroeger veel gebruikt werd, is het hedendaags minder van toepassing door de opkomst van goedkopere technologie.

3. Een metronoom app op je telefoon.
Als je even in je app store metronoom intikt, zul je vele opties zien waar je uit kan kiezen. De meeste zijn gratis en gewoon erg handig in gebruik.

4. Een metronoom op een website
Na mijn mening de makkelijkste gratis manier om een metronoom te gebruiken.

Is het nog niet duidelijk genoeg voor je? Bekijk dan even het filmpje van een van onze online gitaar leraren Michel Penterman die je ook in een van onze reviews hier kunt lezen, hoe je een metronoom moet gebruiken:

Vond je dit artikel behulpzaam of heb je een op of aanmerking? Laat dan zeker even een reactie achter.

Geef een reactie, of stel een vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *