Gitaar leren spelen


Voor beginners

Blog berichten
Gratis
Altijd al gitaar willen spelen?
Doe de gitaar test en ontvang:
  • Een Gratis les video
  • 4 tips om goed te leren spelen
  • Hulp met kiezen van een gitaar
  • Recensies van de beste gitaar leraren
Ja, ik wil gitaar leren spelen
Hoe werkt een gitaar?

Hoe werkt een gitaar?

Ben je benieuwd hoe een gitaar in elkaar zit, en bij welke snaren de verschillende noten horen? Ook wil ik graag met je doornemen welke manieren er met een gitaar gespeeld kan worden. Ben je er klaar voor? Let’s go!

Om je een idee te geven welke onderdelen er allemaal op een gitaar zitten, heb ik dit plaatje voor je. Het is niet nodig om elk onderdeel specifiek met je door te nemen daarvoor kies ik de 3 belangrijkste onderdelen wat je moet weten om te beginnen met het leren van gitaar. Elk onderdeel is weergegeven met een andere kleur.

onderdelen-gitaar

1. Klank kast, het klank gat en de manieren van spelen
Zoals je in de rode omlijning kunt zien is dit de klank kast. Hierdoor word het geluid van het trillen van de snaren versterkt en komt door het klankgat weer na buiten. Bij de snaren die boven het klank gat zitten worden individuele noten mee gespeeld of een bepaald slag patroon. De manieren waarop dit gespeeld kan worden is met het gebruik van een plectrum of het gebruik maken van je vingers. Ook wel fingerpicking of ‘tokkelen’ genoemd waar je met verschillende vingers verschillende snaren of noten aanslaat.

2. De nek of hals van de gitaar
De nek van de gitaar is waar de snaren op liggen. Dit is waar akkoorden worden gevormd, een akkoord bestaat uit minimaal 2 noten. Dus 2 verschillende aanslagen met 2 of meer vingers spelen en je hebt een akkoord gespeeld.

3. De kop van een gitaar of de ‘stemmechaniek’
Hier worden de snaren van een gitaar gespannen om ze een bepaalde toon te geven. Het is de bedoeling dat deze toon niet vals is. Met behulp van de stemknoppen die zich aan de buitenkant bevinden kunnen de snaren strakker of zachter worden aangespannen. Met het gebruik van een digitaal stem apparaat kan de perfecte toon behaald worden en is het stemmen van een gitaar tegenwoordig vrij eenvoudig geworden.

Een aap die geen bananen eet 

eenaap

Een aap die geen bananen eet, wat is dat nou weer…  Een aap die geen banen eet, lijkt me vrij raar wat apen zijn dol op bananen. Toch is dit de ideale afkorting om voor jou te onthouden wat de noten zijn op een gitaar. Namelijk:  E. A. D. G. B. E.  Als je kijkt na deze plaatjes kun je precies zien welke snaar bij welke noot hoort:

Tuning_Sequence_Low1  eadgbe

E is de dikste snaar en daar begint de zin Een aap die geen bananen eet mee. De dunste snaar is EET, zo kun je altijd onderscheiden waar de zin mee begint en welke snaar je moet spelen.

Als je een vraag hebt, laat een bericht achter in de comments hier onder.

Geef een reactie, of stel een vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *