Gitaar leren spelen


Voor beginners

Blog berichten
Gratis
Altijd al gitaar willen spelen?
Doe de gitaar test en ontvang:
 • Een Gratis les video
 • 4 tips om goed te leren spelen
 • Hulp met kiezen van een gitaar
 • Recensies van de beste gitaar leraren
Ja, ik wil gitaar leren spelen
Gitaar stemmen

Gitaar stemmen

Hoe stem ik mijn gitaar?

Introductie:
Wat houdt het stemmen van je gitaar precies in? Een gitaar is meestal een 6 snarig instrument. Waarvan de snaren worden vastgehouden met een brug/kam, die zich aan de onderkant bevind. En de stemmechaniek (de kop) die zich aan de bovenkant bevind, waar de gitaar snaar zich kan oprollen en handmatig strakker kan worden gedraaid om zo meer of minder spanning te creëren op de snaar.

De snaar geeft met een aanslag van een object of vinger een aantal trillingen (frequentie) wat weer zorgt voor resonantie (lucht trillingen) in de klankkast van een gitaar waardoor het geluid word versterkt. Bij elk verschillende toon of noten die op een gitaar worden gespeeld, gaat er een ander deel van de lucht in de klankkast resoneren. Dit komt vervolgens in het klankgat weer na buiten. Wat het oor opneemt als geluid of een bepaalde toon.

 

4 tips voordat je begint met stemmen

1. Zorg ervoor dat je aan de juiste stemknoppen draait
Er is niks zo vervelend dat je er achter komt dat je aan de verkeerde noot zit te draaien, en je zelf afvraagt waarom die nou niet lekker klinkt. Volg dus de snaar vanaf de noot die je moet hebben naar de stemknop toe. Om er zeker van te zijn dat je de juiste noot of stemknop te pakken hebt en niet straks je gitaar snaar af breekt.

2. Weet welke kant je moet opdraaien om hem strakker of losser te maken
Om de gitaar snaar strakker te spannen moet je linksom draaien (tegen de klok in) en om de gitaar snaar losser te spannen moet je rechtsom draaien (met de klok mee)

3. Als begint, draai de stemknop niet gelijk te ver als je hoort dat de noot te scherp klinkt
Hierdoor voorkom je dat je snaar misschien breekt, als je de snaar meteen in een keer te strak wilt aandraaien om de juiste toon te krijgen. Als het niet lukt draai de stemknop weer minder strak zodat je overnieuw kunt beginnen.

4. Weet wat de noten zijn op je gitaar
Het is nogal lastig stemmen als je niet weet welke noten bij welke snaren horen. In het artikel  hoe werkt een gitaar? leg ik dit uit.

 

De werking:
Het stemmen van een gitaar met een stem apparaat werkt eigenlijk vrij simpel. Je pakt een snaar met daarbij de behorende noot bijvoorbeeld de A noot. Vervolgens sla je de noot aan je kijkt na het stemapparaat wat het display aangeeft. Als het apparaat bijvoorbeeld een G aan geeft. Dan draai je met je stemknop langzaam de knop aan totdat hij een A weergeeft. Dan heb je de noot goed, het enige wat je dan nog hoeft te doen is de A noot precies goed te krijgen totdat het metertje in het midden komt en de letter of het apparaat een andere kleur krijgt zoals hier op het voorbeeld is weergegeven:

stem-apparaat

Dan zit je op de juiste toon en weet je dat voor de noot A je gitaar goed gestemd is. Vervolgens doe je dit met alle noten dus E. A. D. G. B. E.  De meest gebruikte volgorde van stemmen is van de laagste noot na de hoogste noot. Probeer ook met het aanpassen van de stemknop altijd van minder spanning na meer spanning dus een scherpere toon te gaan en nooit andersom. Zo blijven je gitaar snaren langer gestemd.

 

Stem methodes:

Er zijn verschillende manieren om je te helpen met het stemmen van je gitaar. De een vind ik persoonlijker net wat beter dan de andere. Hier is een lijstje van de meest populairste methodes:

 

1. Je gitaar stemmen op het gehoor

Dit is zeker niet aan te raden voor de beginnende gitarist maar kan zeker een waardevolle toevoeging zijn als je op het gehoor wilt leren spelen en ook noten op het gehoor wilt herkennen. De gevorderde speler zou dan in de meeste gevallen geen stem apparaat nodig meer hebben. Toch in de praktijk zijn hulp middelen zoals een stem apparaat erg waardevol om zeer nauwkeurig de perfecte toon te behalen en is na mijn mening zeker een must have. Wat ook een methode is om een video van YouTube te pakken waar de gitaar van iemand anders al gestemd is en die gebruiken om het zelfde geluid na te spelen met je gehoor. Je zult hier dus op moeten oefenen om het ‘perfect’ te krijgen.

 

2. stem apperaat (aanbevolen)

Van alle opties vind ik dit persoonlijk na mijn mening de beste. Stem apparaten zijn accuraat en te vertrouwen. Mocht je nog geen gitaar hebben dan raad ik je zeker even aan om de pagina gitaar kopen door te nemen. Dit artikel gaat over wat je moet weten voor het kopen van een gitaar met daarbij de behorende accessoires. Bij een pakket zit vaak ook het stem apparaat inbegrepen en kan je veel geld schelen, de moeite waard dus. Mocht je een gitaar hebben, kijk even rond bij een goede webshop of je lokale muziek winkel.

 

3. telefoon of tablet applicatie

Als je al een gitaar hebt maar echt geen geld over hebt voor een stem apparaat (die overigens al beginnen vanaf 10,- euro) en een gratis alternatief zoekt is een app een leuke en goede uitkomst. Bij sommige app’s zul je wel de juiste frenquentie in moeten stellen en zijn soms wat minder accuraat als een stem apparaat. Toch zijn er goede app’s te vinden. Mijn persoonlijke beste top 3 app’s zijn:

 

gitaar-stemmen-guitar-tuna

GuitarTuna – uitgebreid, op het oor trainen van noten, redelijk accuraat, en is gratis te downloaden.  Helaas wel in app aankopen voor extra’s. Geschikt voor Android en Apple telefoons.

gitaar-stemmen
Chromatisch Stemapparaat – heel mooi design, app ziet goed uit, redelijk accuraat, gratis te downloaden. Voor Android en Apple telefoons.

gitaar-stemen
Cleartune – simpel, redelijk nauwkeurig en overzichtelijk. Kost helaas wel 3 euro.  Voor Android en Apple telefoons.

 

Weet jij zelf nog een goede app? Vond je dit artikel behulpzaam of heb je een op of aanmerking? Laat dan zeker even een reactie achter, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere gebruikers.

Reacties

 • Heb zelf dan een clip-on chromatisch stemapparaat van Korg. Werkt super en voor 15 euro gekocht. Kan het iedereen aanraden.

 • Op hoeveel Hz moet de stem apparaat staat voor de gitaar?

  Bijvoorbaat dank,
  Mvg
  Stanley


Geef een reactie, of stel een vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *